Изследването на Попов извор – Първото проникване, Част 7

25 януари 2020 г.

Тук е описана подробно историята за едно невероятно откритие, а всички дадени подробности и детайлите за случилото се, са за да може да послужат и на други изследователи, както и да ги вдъхнови за нови открития!

Подготовката

След като успяхме да проникнем и да влезем в огромната нова пещера на Попов извор на 22 януари, трябваше час по-скоро да организираме ново проникване, в което да направим всички подготвителни дейности за едно по-сериозно проникване в огромната нова пещера напред. Не знаехме до кога ще продължава голямото маловодие и трябваше да действаме, защото дойдеше ли водата знаехме добре, че всяко проникване ще е невъзможно.

основаването на подземния Лагер

Изследването на Попов извор – Откритието!, Част 6

22 януари 2020 г.

Тук е описана подробно историята за едно невероятно откритие, а всички дадени подробности и детайлите за случилото се, са за да може да послужат и на други изследователи, както и да ги вдъхнови за нови открития!

 

Ситуацията

След изкопаването на канала „Венеция“ на повърхността и освобождаването на подземната река, блокирана хиляди години под земята благодарение на баражирането на изхода на извора (вероятно през последния ледников период), знаехме че трябва да действаме бързо и докато все още е маловодие да се опитаме да проникнем по-напред в наводнената пещера на Попов извор от мястото, до което бяхме достигнали накрая на „Военната операция“.

 

Изследването на Попов извор – Подземната река, Част 5

10-22 януари 2020 г.

Тук е описана подробно историята за едно невероятно откритие, а всички дадени подробности и детайлите за случилото се, са за да може да послужат и на други изследователи, както и да ги вдъхнови.

След „военната“ операция, която проведохме на 4-5 януари 2020 г. бяхме успели да оценим дебита на подземната река в Попов извор при най-голямото маловодие и проникнахме сумарно още около 40 м. навътре. Намирахме се на около 100 метра от входа, но все още напред следваше галерия изцяло под вода. Установихме по данните, които събрахме и анализирахме,  че някъде в неизвестната пещера напред бяха баражирани поне около 7000-10000 кубика вода, които в добавка на вече освободената от срутвания и блокажи постоянно течаща подземна река, можеха да допринесат много благоприятно за бедствието с водата на хората в Перник. Това беше и целта ни!

дълбочината в чашата на извора е повече от 5 метра...

Изследването на Попов извор – Вода за Перник, Част 4 (ноември-януари 2019-2020 г)

 

Тук е описана подробно историята за едно невероятно откритие, а всички дадени подробности и детайлите за случилото се, са за да може да послужат и на други изследователи, както и да ги вдъхнови.

В новата пещера на Попов извор, 650 м. след входа, февруари 2020 г.

След невероятният ни късмет на 5-6 ноември 2019 г. да проникнем в първите 60 метра в напълно наводнената система на Попов извор, веднага започнахме да правим планове как да продължим напред. Проникването беше изключително трудно, много опасно и рисковано, защото за да проникнем в тези 60 метра трябваше да изпомпваме вода повече от 30 часа без никакво прекъсване с три мощни потопяеми помпи и още няколко резервни. Дори и малка неизправност в някоя от помпите, генераторите или просто маркучите, водеше до незабавно напълване на целия обем, в който прониквахме,  с вода в рамките на минути, което създаваше изключителни рискове при проникването. Колкото по-навътре влизахме – толкова по-опасно ставаше, защото не можеше просто да излезем за няколко минути от вътре, докато водата стремглаво се вдига и запушва тесните проходи. Радиостанциите работеха само в началните 35 метра, след което в пещерата имаше остър 90 градусов завой и сигнала се загубваше…Така като прониквахме навътре нямаше как да разберем, ако някоя от помпите откажеше и полусифоните, които преминавахме по пътя с по няколко сантиметра въздъх изведнъж се окажеха пълни догоре. А вкарването на друга комуникация при тези условия беше абсолютно безсмислено (много кал, вода и жици). Трябваше да се действа много бързо и прецизно – проникваш докъдето можеш и веднага тичаш на обратно…

 

Изследването на Попов извор - 2019 г., Проникването, Част 3

Знаехме добре, че от 5 ноември 2019 г. напред за 3 дни се очакваше страхотно време, без валежи и с температури около 20 градуса. Нямаше накъде да отлагаме и решихме да действаме. Повечето хора от групата бяха на работа или заети и за това планирахме заедно с Киро да идем в началото и да пуснем целия сетъп по източването и да седим там, докато не източим извора, а който беше свободен щеше да идва, когато му е възможно.

Заедно с Киро и Пепи картираме в пещерата зад Попов извор!

Излезе ми работа обаче за сутринта и отидох в офиса да бачкам до обяд, а през това време се обадих на Сашо Дунчев с инструкцията да иде да купи още една потопяема помпа и 50м. отводнителен маркуч за нея. Към обяд Сашо се обади, че е взел всичко, мина през офиса да ме вземе, отидохме да си взема багажа и газ към Боснек. Обадихме се на Киро да тръгва и скоро всички се събрахме във фермата.

Изследването на Попов извор - 2019 г. Източването, Част 2

След проучвателното източване на вода от Попов извор, бяхме вече направили план и само няколко дни след това, започнахме да го реализираме. Прогнозата на времето беше на наша страна и в идващите няколко дни се очертаваше топло време без никакви валежи.

На 29 октомври 2019 г., заедно с Киро и Сашо Дунчев отидохме на Боснек и започнахме да товарим джипа с екипировката. Бяхме решили твърдо да точим вода, докато не я източим. Роската активно помагаше на операцията и скоро всички се оказахме пред извора.

Започнахме разтоварване на всичко, сглобяване на маркучите към помпите, опъване на кабели за генератора, маркучи и т.н. Скоро бяхме готови и към 12:30 часа започнахме точенето. Пуснахме 2-те потопяеми помпи за начало и докато те точеха в системата завързахме и още една бензинова помпа с дебит от около 50м3. Имахме и една тръба, която бяхме прекарали по която чисто гравитачно водата се изтичаше 30 метра по-надолу…

 

Изследването на Попов извор - 2019 г. Подготовката, Част 1

Разкриването на тайните на Попов извор в Боснешкия карстов район са мечта на спелеолозите вече повече от 40 години. Попов извор, заедно с извора Врелото, са двата най-големи карстови извора в Боснешкия карстов район. За разлика от системата Врелото за Попов извор се знае много малко, но ако се направи аналогия с Врелото, там вътре би трябвало да има огромна неизвестна пещера с дължина няколко десетки километра.

Няма да се спирам какви проучвания са правени през годините, но през последните 10, а и малко повече, започнахме от Клуб Екстрем, по-активно да се опитваме да проникнем в тази неизвестна пещерна система. Проведохме подробни изследвания с георадар на повърхността като сканирането беше на дълбочина до 15 метра, но това не доведе до някакви обнадеждаващи резултати. През 2013 се опитахме да източим водата от извора, което сме описали подробно и чрез това установихме наличието на огромен обем вода, надхвърлящ поне няколко хиляди кубика...

 

Chantoro de la mutante!

Или метод за разбиване на скали, (Hilti Capping)

*Опасност от газове!, моля прочетете на края на материала!

Подробно описание на метода и видео-материали

Изминаха повече от 15 години откакто нашият голям приятел и съклубник Ясен Русев ни просвети в този метод за разбиване на скала. Донесе го от Англия, където копаеше нови пещери с тамошните най-отявлени копачи. По това време се върна за малко до България и лично донесе всички нужни части, направени специално от Pete Hall за нас. Включително и един акумулаторен Bosch VRE24,  закупен от него, с който копаем и до ден днешен… БЛАГОДАРЯ!

Започнахме да наричаме метода – Чанторото… и ще направя една скоба откъде дойде това име.

Practical Geophysical Methods of Cave Detection

Pages