Вандализъм в пещерата при Попов Извор

от Атанас Русев, 16.11. 2013 г.

В началото на ноември 2013 г. посетихме пещерата при Попов Извор. Това което видях ме накара да напиша тези редове и да заснема стореното.

Пещерата е достъпна, хоризонтална с дължина около 70м. На входа заварихме няколко кофички-капани зарити в земята, пълни с етиленгликол - така 'биолозите' улавят завинаги пещерните обитатели и евентуално след това ги описват. Около входа на пещерата имаше няколко такива кофички, а вътре в пещерата преброихме 8 - по разядената пластмаса поне година са седели така - т.е. 'научното изучаване' на пещерната фауна не е било реализирано - язък за животните дето са убили. Разбира се не това е вандализма, който е извършен - четете по-надолу... Това е просто факт, който е отбелязан при нашето посещение.

Следва около 30 м., леко проникване в широка и висока галерия, се стига до един калцитен натек дълъг около 1-2 метра - целия вандалски взривен и разбит

 

- на отсрещната страна разбита част от основната скала по протежение на около 1.5 метра с ползването на взривове - дупки с дължина 30-40 см фи 10мм ...

звучи познато - без никакъв видим смисъл - може би са искали да минават напълно изправени и да не си докосват раменете в стените на пещерата???

Оттук започва насип от взривени камъни от двете страни на галерията,

след 10-на метра зее и дупката която са гърмели - в момента дълбока около 6.5м, около 2м широка

 

- изцяло гърмяна личат си дупките, наоколо жици, пластмасови бутилки, парчета от шалтета, ел. крушка и др. боклуци.


След дупката, до края на пещерата - още около 20 метра, цялата галерия е застлана с материала които е изваден при взривяването и галерията прилича по-скоро на минна разработка отколкото на пещера.

По мое мнение - това е направено от 'пещерняци', които са се опитали да проникнат в неизвестната пещерна система на Попов Извор. В изкопаната дупка не са стигнали доникъде - и простата сметка показва, че вече са на нивото на извора отвън - има и вода на дъното на дупката - което е нормално. 'Обекта' е зарязан - пещерата заличена.

Цената да се открие нова пещера не може да е пълното обезобразяване на вече съществуваща такава. Липсата на познания, опит и всичко друго, както и арогантното отношение на тези индивиди взривявали вътре - ми говори само едно - че в нашите редици има много за чистене.
Това, че вече може да взривявате и да преминавате десетки метри непреодолими тесняци не ви дава право да унищожавате пещерите. Методите ви са незаконни, опасни и вандалски и ... никога няма да откриете нищо по този начин. Да, понякога е интересно да се разшири даден тесняк и да се продължи напред - винаги има вреда - но едно е да отместиш срутен камък и да минеш - друго е без цел и смисъл да взривяваш калцит, да взривяваш с метри безмислена дупка и да засипваш цяла една пещера с боклуци и парчета камъни от взривеното.

Нека всеки взривявал там и участвал в това, никога вече да не види красотата на новите пещери.

Всички снимки може да видите тук

 ... първия който призна че е участвал в това е Симеон Петров, 'пещерняк', който каза че 'поне 50 човека' са били в бригадата...  според него няма нищо нередно в това...

Симеон Петров, Клуб "Прилеп 1962"

Actitivites: 

Comments

Виж това и питай ПК Искър: http://iskar-speleo.org/drupal/?q=node/360#comment-2152

Надявам се не са те, но могат да ти кажат как са оставили пещерата и дали е станало след тях. Били са там на: 

13.2.2011

27.2.2011 http://iskar-speleo.org/drupal/?q=node/380

17.3.2012 http://iskar-speleo.org/drupal/?q=node/361

13.4.2013 http://iskar-speleo.org/drupal/?q=node/398

 

 

 

Pages