Изследването на Попов извор - 2019 г. Подготовката, Част 1

Разкриването на тайните на Попов извор в Боснешкия карстов район са мечта на спелеолозите вече повече от 40 години. Попов извор, заедно с извора Врелото, са двата най-големи карстови извора в Боснешкия карстов район. За разлика от системата Врелото за Попов извор се знае много малко, но ако се направи аналогия с Врелото, там вътре би трябвало да има огромна неизвестна пещера с дължина няколко десетки километра.

Няма да се спирам какви проучвания са правени през годините, но през последните 10, а и малко повече, започнахме от Клуб Екстрем, по-активно да се опитваме да проникнем в тази неизвестна пещерна система. Проведохме подробни изследвания с георадар на повърхността като сканирането беше на дълбочина до 15 метра, но това не доведе до някакви обнадеждаващи резултати. През 2013 се опитахме да източим водата от извора, което сме описали подробно и чрез това установихме наличието на огромен обем вода, надхвърлящ поне няколко хиляди кубика...

 

През пролетта на 2017 г. планирахме гмуркане в сифона на Попов извор, но едно лекенце на което бяхме доверили плановете си наречено яни, се направи на интересно и за да се намаже ги сподели на едни други лекенца, които пристигнаха чак от Мексико само за няколко дни с ясната цел да ни „изпреварят“, и го направиха - без дори да се обадят... Един от тях, наречен от нас "самияАз" се гмурна в сифона и направи филмче на гмуркането. Тъжното е, че от това "изследване" като данни е само това филмче, което не може да послужи адекватно на бъдещите изследователи с почти нищо, защото направената карта не е публикувана, не се знае дължината, дълбочината и т.н. на този сифон, т.е. това е поредната тъпотия на самияАз, която според нашите представи не може да бъде наречена изследване, а просто гмуркане. Все пак отдаваме дължимото като заявяваме отговорно, че това е вероятно едно от най-трудните пещерни гмуркания осъществявано у нас. самияАз наистина е велик водолаз и е направил едно изключително трудно и опасно пещерно гмуркане. Но от гледна точка на елементарната спелеоложка и изследователска етика цялото това действие така изпълнено представлява пълна мизерия.  Освен това след като проникнахме в извора (четете по-натам) считаме, че дадената информация относно сифона във видеото не е поднесена коректно и дори е неточна. Предполагаме, че това е направено умишлено, за да се предпазят неподготвени водолази от повтаряне на това гмуркане.

 

2018-а беше доста дъждовна и неподходяща за нашите планове, но по това време Ева Дамянова ни предостави данни за оттока на извора за последните 40 години, в които ясно се виждаше, че на 3 пъти Попов извор е нямал никакъв отток. – през м. декември 1993 г. и 1994 г. и през м. декември 2001 г. - м. януари 2002 г. Т.е. голямата подземна река, която се бяхме опитвали досега няколко пъти да надминем с помпите и да източим, вероятно нямаше никакъв дебит или минимален дебит в тези моменти. Трябваше само търпеливо да чакаме този неизвестен  миг в бъдещето и да се опитаме да източим водата.

И той дойде сега през 2019-а г. В началото на октомври Ева отново ни подсказа, че на Попов извор няма никакъв засечен отток, и наистина в целия район цареше пълно маловодие. Долният извор на Боснек беше пресъхнал напълно и там зееше вход на пещера и сухата 10-метрова галерия след това, което можеше да постигнем в предишните години само след 8-10 часово източване на вода...

И така на 26 октомври 2019 г. заедно с Киро, Ставри и Румен натоварихме помпите и маркучите и решихме да направим пробно източване на Попов извор в рамките на 1 ден, с което да вземем данни и да сметнем какво, колко и как ни трябва, за да успеем да свалим нивото на водата и да проникнем напред.

 

Инсталирахме всичко пред извора и точно в 10:36 сутринта започнахме източването с 2 потопяеми електрически помпи с максимален дебит около 50м3 на час. Бяхме сложили метър в извора, който до милиметър ни показваше нивото във всеки един момент.

Взимахме данни за нивото точно през 10 минути в рамките на 6 часа (до 16:36), без да нарушаваме абсолютно нищо в системата за източване. Получихме почти идеална права линия на източване, което означаваше на първо време, че извора вероятно може да бъде източен. Сумарно за 6 часа успяхме да свалим нивото с около 30 сантиметра (източени около 300м3). Сметката беше елементарна, ако искахме да свалим нивото с 2 метра при тези параметри на работа, ни трябваха около 40-50 часа, ако скоростта на източване е постоянна. Генераторът (HYUNDAI HY10000 LEK - 7.5 kW) беше натоварен постоянно с 2.5kW мощност и за това време от 6 часа изразходва около 8 литра бензин.

Разбира се важно беше да разберем и колко бързо се пълни след това извора. За целта когато спряхме помпите засякохме в рамките на 1 час как се вдига нивото и установихме, че извора се пълни естествено със скоростта с която го източвахме. В същото време навън не излизаше подземната река... Парадокс, на който първоначално не обърнахме внимание, но който в последствие се оказа много важен. Разбира се и разгадахме защо е така.

Извадихме помпите, прибрахме всичко и планирахме следващата ни проява според прогнозата за времето. Напред имаше няколко хубави дни без валежи, след което даваха валеж и знаехме много добре, че щом при това маловодие вътре все пак работеше подземна река, след валежи изпомпването на този огромен обем с вода би бил на практика невъзможен.

Нямаше как да знаем каква екстремия следваше, но за това четете в следващата част ;).