Chantoro de la mutante!

Или метод за разбиване на скали, (Hilti Capping)

Подробно описание на метода и видео-материали

Изминаха повече от 15 години откакто нашият голям приятел и съклубник Ясен Русев ни просвети в този метод за разбиване на скала. Донесе го от Англия, където копаеше нови пещери с тамошните най-отявлени копачи. По това време се върна за малко до България и лично донесе всички нужни части, направени специално от Pete Hall за нас. Включително и един акумулаторен Bosch VRE24,  закупен от него, с който копаем и до ден днешен… БЛАГОДАРЯ!

Започнахме да наричаме метода – Чанторото… и ще направя една скоба откъде дойде това име.

Името

За да ни покаже как работи метода, избрахме да идем в пещерата Пепелянката и заедно с Ясен, Деси и още няколко човека отидохме до един тесняк, който изглеждаше невъзможен за преминаване – едва 7-8 см. широка диаклазна пукнатина, откъдето се усещаше свежо течение. Ясен раздаде тапи за уши, аз като по-дебел стоях на 3-4 метра назад, защото не можех да мина предпоследния тесняк…

Та с 2 думи, Ясен обясняваше как е задължително ползването на очила, тапи за уши, ръкавици и т.н., проби дупка около 15-20 см с бургия 8мм SDS-plus, зареди 2 Hilti капси, постави „щеката“ в два килима и после в пробитата дупка и започна с чук да чука по щеката. След което точно преди да гръмне се развика неистово:

-    CHANTORO DE LA MUTANTE!!! CHANTORO DE LA MUTANTE……
 

След което се чу такъв гръм, че се спукахме от смях. Мислех, че в малката заличка пред мен няма оцелели, но чувах ясно как се лензеха…
Цялата операция се повтори и пак Ясен се разкрещя:
 

-    CHANTORO DE LA MUTANTE!!!
 

И бааааамм… пак същото…
Скоро тесняка доста се разшири след много смях и Деси успя леко да погледне по-напред, но батерията на машината свърши и решихме да си тръгваме…
Навън го питах Ясен:
 

 – „Добре де, какво е това “Chantoro de la mutante?“
 

-   „По едно време работех в една пицария заедно с 2-ма италианци. И правехме яки простотии. Та на най-яките простотии, тия двамата се цепеха: „Chantoro de la mutaneeee” и се съсипваха от смях. Така и не разбрах какво означава или откъде идва…“

Така този метод го кръстихме накратко Чанторото…

 

Методът

Методът представлява изключително находчиво и ефективно решение за разбиване на скали, тесняци, основна скала, блокажи и т.н., което се основава на принципа на насочен микро-взрив. Методът е напълно легален и сравнително безопасен, бърз и много ефективен.

За правилното му прилагане е нужно СТРИКТНО СПАЗВАНЕ на цялата последователност от действия, инструменти и препоръки. Приложени са и видео материали за по-голяма прегледност.

Въпреки че всичко е описано и показано, първоначално е най-добре да го направите десетки пъти под наблюдението и съветите на някой, който го прави от години.

Действия:

1.    Пробиване на дупка  

-    Избор на дупка:
Първото нещо е да изберете правилно мястото за пробиване на дупката. (Постепенно с практикуване на метода, свиквате как да избирате правилното място, наклона и дълбочината на дупката).

а) Място:
избирате така мястото, че като си представите какво евентуално ще падне от скалата – то да не надвишава 30х30 см, ако пробиете дупката по навътре в основната скала (полакомите се за по-голямо парче), няма да има почти никакъв ефект. От друга страна, ако пробиете близо до въздуха (например 5-10 см разстояние от него) – след взрива скалите се пръскат със сила навсякъде. Обикновено, силния гръм означава не добре поставен заряд, умерения и леко приглушен гръм -  че сте в играта, а тъпо-приглушения, че не сте направили нищо и най-вероятно щеката се е заклещила.

б) Наклон:
Когато пробивате дупката почти винаги е под някакъв наклон – най-добре и сигурно обикновено наклона и посоката да са успоредни на външния край на основната скала, на отстояние приблизително 20 см, възможно и да е с лек наклон към вътрешността, но с лек наклон!

в) Дълбочина:
Обикновено дълбочината на дупката зависи от това колко капси поставяте, но като правило не надхвърля 20-25 см. Обикновено дупките са дълбоки 15-20 см. Ако ползвате само 1 капса, например за камък, дупката трябва да е по-дълбока от 7 см. Запомнете 7<дупка>25. (Дълбочината зависи и от дължината на щеката).

-    Инструменти:

За пробиване на дупката използваме:

 а) Акумулаторен перфоратор (Bosch, Hilti)

б) 8mm, SDS-plus 4-върхова бургия Hilti, (ползваме 2 – къса (25-32 см) и дълга (37 см) (дългата освен резерва служи за почистване на дупката след пробиване, както и като шомпъл за набутване на капсите в дупката.

в) Допълнителни акумулаторни батерии или акумулатори – направихме си допълнителен пакет от акумулатори 12V (благодарности на Снагълса), което ни позволява пробиването на много дупки в рамките на един ден или проникване.

-    Важни детайли!:

Винаги пробивайте дупката със стандартни бургии 8мм, които не са износени (ако са износени дупката става по-тясна и капсите или не влизат или дори да влязат, щеката се заклещва.

Като правило почистете дупката със самата бургия, след като пробиете дупката – прекарайте бургията по цялото протежение на дупката няколко пъти.

Не пробивайте дупки 9мм или по-дебели, защото риска да се нараните е прекалено голям.

Ако видите че докато пробивате дупката излиза прах, който не е бял-сив, а кафеникав, спрете да пробивате и не използвайте тази дупка, защото вероятно бургията е преминала през не-здрава скала или глина и когато поставите капсите в нея и ги ударите, те няма да гръмнат.
 

2.    Почистване на дупката

След като сте пробили дупката (разпробийте я отново няколко пъти с бормашината и със сигурност усетете на края на дупката твърда скала) трябва да я почистите като това става най-добре с по-дългата бургия – просто прекарайте няколко пъти бургията на ръка през цялата дупка докато усетите, че бургията се движи свободно и плавно в дупката и няма никакви ръбове. Може да извадите бургията и да я изтръскате ако се налага.
След като сте почистили дупката внимавайте да не падне прах, камъчета или нещо друго в нея, ако стане – отново почистете дупката.

3.    Поставяне на капсите

-    Видове капси

Използваме оригинални капси на Hilti, които са в различни цветове според силата си, както и различна дължина, като правило са калибър .27. Цената им е около 33 лева за 100 броя и могат да бъдат закупени свободно от магазините на Hilti в страната.

Като цветове ползваме следните:

o    Черни – най-силни   - максимално 2 в дупка (за хора с опит може 3 или 4 дори, пробвали сме максимално с 6 - доста успешно, но не е за нормални).
o    Червени – средно силни – максимално 3-4 в дупка
o    Жълти – умерено силни – максимално 4 в дупка

Относно дължината – обикновено ползваме капсите с по-голяма дължина, но ако трябва да слагате 3 или 4, а дупката е относително плитка – по-късите капси спестяват място.

Слагайте максимално 2 черни или до 3-4 червени капси. За по-малки камъни или плитка дупка, използвайте по 1 капса.
Съхранение на капсите: Като правило е обозначено че 1 на 1000 капси може да гръмне самостоятелно от само себе си. (Досега за 15 години и използването на повече от няколко хиляди капси, не сме имали подобен случай).

-    Поставяне на капсите
Капсите се поставят внимателно в дупката с острия край надолу, след което с помощта на шомпъл (другата бургия или дървен) ВНИМАТЕЛНО, без да се натискат силно, удрят или нещо подобно и с използването на ръкавици и очила, капсите се набутват по-надълбоко в дупката. Не трябва да усещате никакво съпротивление (това гарантира, че и щеката когато я поставите, няма да блокира в дупката). Поставяте първо едната капса, след нея другата.

o    Ако капсата запре по средата на дупката:
Не я натискайте повече, или ако има достатъчно дълбочина вкарайте и другата капса или направо пригответе щеката и произведете взрив само с една капса.
o    Ако капсата запре в началото на дупката – пригответе щеката, внимателно я поставете върху капсата, загърнете с килимите и започнете да удряте с чука.

4.    Поставяне на „щеката“ (ударник)
Щеката представлява специално изработен накрайник с удължител, чиято цел е с него да се ударят капсите в дупката и тъй като самия накрайник абсолютно плътно заема дупката по цялата и дължина (за това дупката не трябва да е плитка) – позволява на взрива да е насочен в посока в дълбочина на дупката и настрани, но не и навън.

Самият ударник е направен от специална стомана (може да ползвате от амортисъор за багажник на кола, с диаметър 8мм като ударника на върха е специално заострен – тип подкова, с два остри върха в края на острието. Ударникът е дълъг около 25 см и се навива на 2 шпилки с широки гайки по 40 см дължина всяка като може да се ползва и само едната на неудобни или тесни места. Гайките също така служат и за махане на щеката ако тя се заклещи в дупката като се използва раздвижен гаечен ключ или клещи (задължително трябва да си носите).

 

Щеката се промушва през средата на 3-4 парчета килим (огъваем) или одеяло (или Heavy duty 680g/m2 PVC (плата на прониквачните торби/покривала за ремаркетата на тировете), които са големи приблизително 70х70см, може и метър. Много добри резултати имаме със стари родопски одеяла, губери и др. подобни. Важно е материала да се огъва, за да може да се загръща с него (например балатум, мокет и др. подобни не са подходящи, защото са твърди).

Сложете предпазни ръкавици и очила. И тапи за уши!

След като се промуши щеката през килимите, внимателно се вкарва в дупката, без натиск така че да влезе минимум 5-10 см, без да докосва капсите. Внимание: Не натискайте щеката докрай до капсите, защото острата щека може да ги взриви. Независимо дали сте докоснали капсите или не с щеката, избягвайте да въртите щеката или да се опирате в нея – това може да доведе до взрив, ако е пропаднала до капсите.
Внимателно загърнете скалата и мястото около дупката с килимите.

Застанете на подходящо защитено място, така че ако има осколки от капсите те да не засегнат лицето или тялото ви.

Вземете чук (ние работим с 2 кг.) и започнете леко да чукате по щеката, така че да усетите как тя потъва. Ако не потъва изобщо означава, че сте я заклещили и е по-добре да я извадите. Бъдете сигурни че тя не опира в капсите, преди да започнете.

Щеката започва бавно да потъва в дупката докато стигне до капсите. Тогава ударете по-силно с чука и капсите ще гръмнат – едната възпламенява другата – не се притеснявайте дали са гръмнали всички капси.

Когато гърмите правилно – няма осколки, няма обратна тяга, няма много силен взрив, а просто парчето скала се отцепва и пада или остава на място, но пукнатините по него са добре видими и с помощта на чук и длето в последствие, лесно разчупвате и махате отделните камъни.

Обикновено дупките в килимите не се разширяват (означава че всички газове и тяга са преминали напред и настрани в дупката, но не и назад – правилно гърмене с метода), но все пак преди всяко ново гърмене ги проверявайте и ако са се разширили, прекарайте щеката през ново място в килимите.

Ако капсите не гръмнат докато чукате 2 или 3 пъти, завъртете щеката на ръка или с клещи, ключ (внимание може да гръмнат в този момент) и ударете пак. Ако отново капсите не гръмнат означава, че не сте спазили някое от правилата за работа и най-вероятно щеката ви се е заклещила преди капсите или капсите са влезли в нестабилна скала, глина и са потънали в нея.

Заклещената щека се вади трудно, най-често с гаечен ключ и въртене, или с използването на 2-ро Чанторо, с което разбивате скалата около първото.

5.    Грешки
 Първоначално грешките, които правят начинаещите са:
-    Тесни дупки – заклещване на капси и щека
-    Плитки дупки – много скални осколки и силен взрив
-    Дълбоки дупки – гърмене без ефект
-    Широки дупки – например 9мм откъдето газове и осколки от капсите илзизат през дупката – изключително опасно.
-    Желание за разбиване на много голямо парче от скалата – без ефект и най-често заклещена щека.
-    Пробиване на дупка, която в даден момент минава през глинен пласт – капсите не гръмват, щеката се заклещва. Изобщо не трябва да се ползва подобна дупка.
-    Неподходящи килими или прекалено малки парчета
-    Неподходящ ударник (широк, тесен, крив, неподходящ материал)
-    Липса на ръкавици и защитни очила

6.    Заключение
Отново съветът ни към всички, които искат да използват този метод, е на практика да им бъде показано и в присъствието и насоките на спeциалист да извършат поне 30 взрива.

За изминалите 15 години сме използвали този метод многократно като сме успели да преодолеем например много блокажи от огромни камъни в продължение на метри, изкопали сме 10 метров тунел в едва 5 см диаклазна пукнатина, в който щеката е пред самите ти очи. Почти ежеседмично използваме този метод като сме имали дни в който в рамките на проявата сме гърмели по 40-50 пъти на ден, за което сме преодолявали метри в невъзможни теснини.

Никога е нямало осколки от капси, когато сме гърмели. Нямало е откат. Никога не са се взривявали капси от само себе си. Досега не сме имали инциденти при използването на този метод (да ни пази Бог).

Най-важното, което трябва да се запомни е правилното и систематично изпълнение да всички процедури описани тук. Не се лакомете за големи парчета скали, а действайте систематично и точно, защото заклещената щека ще ви отнеме 30 минути, за да я махнете, в които спокойно може гръмнете 5-6 пъти.

 

... Така и не разбрахме за тези години що за простотия означава това "Chantoro de la mutante!" ... но методът работи безотказно!

Приятно копаене и откриване на нови пещери!

м. декември 2018 г.

За въпроси и справки: Атанас Русев

(авторът не носи никаква отговорност при използването на описания метод от други лица ;) )

Така изглежда, ако го правите правилно - на снимката около 60х60 см основна скала липсва след гърменето на 3 черни капси (едната е останала накрая в дупката)