S radiostancii pod zemiata?

Комуникациите в пещера са много важни - особено когато става дума за спасяване. В момента у нас не се използват подобни средства, въпреки че по света от години насам има разработени сигурни методи за комуникация чрез радиовълни. В интернет може да намерите редица материали, схеми и всичко необходимо за да си направите подобна система. Ние решихме по-прост вариант който ни беше достъпен наготово.

Имаме 2 обикновени портативни радиостанции УКВ които решихме да пробваме просто на шега. Те са с мощност 1 и 5W, водоустоичиви. На Боснек направихме проби в гоелмите пещери - едната станция отвън - другата вътре. Навсякъде се чувахме чудесно. Това което забелязахме е следното:


- в тесни галерии комуникацията е или трудна или невъзможна


- в широки галерии и зали комуникацията е прекрасна, дори и на малката мощност


- ако приблизително се знае по карта местоположението на повърхността и човека отвън е над пещерата - дори и в тесни галерии комуникацията е възможна.


 - в някой случай успяхме да направим връзки с повърхността който направо ни се струват невъзможни - примерно човека отвън е на 2-3 километра от пещерата - докато тези вътре са в галерия (на около -30/-30 метра от повърхността), която въобще няма пряка "видимост" с външната станция.


- пробвахме и да се чуем през хълм в който има пещера от двете страни - тъй като долините от двете страни са много остри (хълма е с височина 200 метра денивелация) - при което установихме комуникация (отвън).


Пробите бяха главно в пещерите Духлата, Пепелянката и Врелото. Смятаме че ще бъде много полезно АСО и други пещерняци които се интересуват, да се снабдят с подобни станции (цената им е 150 - 200 долара на станция).  Също така е добре да се помисли и за разрешение за ползване на дадена честота при спасителни операции ако се извършват с подобни станции. Обхвата на тестваните от нас е 158 - 162 Mhz. Опита които провеждаме считаме за много полезен и продължаваме да "картираме" местата в който комуникацията е възможна.

Actitivites: