КРАДЦИ Върнете Корал на България ! Държавата безсилна пред една шайка от местни феодали.

Някога е имало едно чудно място наречено Къмпинг Корал. Бил е един от най-големите къмпинги не само в България. Тук се е намирала и природна забележителност "Блатно кокиче в къмпинг Корал" под N 142.
Дотук свършва приказката.

Когато се прави земеразделянето "случайно" голяма част (около 130-200 дка) от пясъчните дюни не попадат в акта за изключителна държавна собственост N 675 за морски плаж "Лозенец-Кумкашла". Актът е от 09.10.2001 г.
Целенасочено всички документи за къмпинг Корал изчезват и започва тоталното му разграбване. Кабели, бани, тоалетни, цистерни и всичко друго е изнесено.

През 2002 г. община Царево продава 130 декара на къмпинг Корал само за 7$ кв/м. като държавата е ощетена с милиони. Областния управител Иван Витанов завежда дело срещу общината и го печели, община Царево обжалва на по-горна инстанция и печели делото! Тричленка на ВАС отхвърля жалбата на областния управител Иван Витанов и магистратите в замяна се сдобиват с терен над малкия южен плаж "Тарфа" от 2250 кв/м в края на 2004 г. срещу скромната сума от 40000 лева или 8,5 евро на квадратен метър при пазарна цена до 200 евро за този момент, продаден им любезно от община Царево. "Диана комерс 1" изгражда хотела на административните съдии за 3 166 871 лв. Тричленката на ВАС след това за малко да заличи и парк Странджа по жалба на кмета на Царево Петко Арнаудов... През 2008 г. се активира свлачището, на което се намира магистратския хотел - МРРБ дава още 2 милиона за укрепителни дейности... Но да се върнем на Корал.

На 11 август 2003 г. със заповед № РД-1030 министъра на околната среда и водите ЗАЛИЧАВА от регистъра на защитените територии природната забележителност "Блатно кокиче" в къмпинг "Корал" в землището на с. Лозенец, община Царево, поради "необратимо увреждане на
местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му". Вероятно циганския електорат за гласуване е бил помолен да го изкорени.

Следва продаване на вече "частните" имоти, докато стигаме до 2008 г. когато започват първите екологични агресии срещу мястото.

През м. юни 2008 г. фирма Понс без никакво строително разрешение, в разгара на сезона и в нарушение на кметска заповед за спиране на строителната дейност започва да строи трасе за митична канализация между Лозенец и к-г Юг. Шосето е изкопано нарочно от двете страни на пътя с изкопи по 7м дълбоки като сценария е да се ограничи достъпа по какъвто и да е начин до мястото и то да бъде унищожено.

По това време излиза възможноста плажа "Лозенец-Кумкашла" да се вземе под наем и тъй като МРРБ няма време дава това право на Община Царево. Следва конкурс който е истински фарс, защото след изтичане на последния срок за подаване на документи самата община подава документи от страна на "испанските собственици на частните имоти на Корал". В конкурса участва и друга страна, която по един или друг начин прави невъзможното и печели конкурса. Плажа е даден за стопанисване на една група приятели милеещи за природата. Тази група в бъдещето започва да пази това което е останало от Корал. Те спират и първото разкопаване на пътя през лятото на 2008-а.

През есента и зимата Понс започва да изгражда канализация и водпровод и пътя по неговите 5км е напълно унищожен. Изкопите са посредата и встрани от пътя и на места са дълбоки повече от 7м. На много места се налага и взривяване. Водопровода и канализацията са изпълнени без да са спазени редица норми - проверки и контрол няма. Изсечена е огромна гора от западната страна на пътя, която по общинско решение е превърната в сметище и депо. Сезирани са РИОС които се оказват безсилни.

През 2009-а достъпа до плажа е силно ограничен тъй като път не съществува. В следствие редица оплаквания от страна на наемателите на плажа пътя започва да се възстановява от Пътни Строежи Бургас, които полагат едва 1м широка настилка с минимална дебелина. Работниците ги е срам от това което правят но така им е наредено. Фирмата е сертифицирана по ISO, но е под-изпълнител на Понс.

Изкопите са направени, положени са тръби и заровени но най-скъпите съоръжения за водопровода и канализацията липсват или не са изградени. Това е като да се прави небостъргач на който основите и полвината от него липсва. Поредната измама със СМР-та и усвояване на средства.

През зимата на 2010 фирма Понс започва да изгражда т.н. "Помпена станция" като изкопава един огромен изкоп отзад в дюните и унищожава редица дървета. Дори и на 5 метра дълбочина излиза само пясък - каква земеделска земя е било - съдете сами. През пролетта на 2010 за една нощ багери на Понс (има свидетели) и е със знанието на кмета на с. Лозенец, изкопават огромни канали които дори на няколко места навлизат в плажа като нарушават държавната собственост. Идеята е да се отводни дупката за помпена станция и блатото отзад като се преместят на плажа.

Приятелите които опазват плажа обаче не спят и започват оплакване след оплакване като никой не им обръща внимание - кмета на Лозенец, кмета на Царево, РИОС... най-сетне BTV прави репортаж, който на 25 май 2010 г. се излъчва по новините. http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/304623083-Bageri_razoraha_plaj_kray_Lozenets.html

Репортажа е заснет за около 3 часа и в него са снимани и блатните кокичета които все още си растат... Тази история е разказана и там но е съкратена в репортажа.

Допълнителна информация (сега ми попадна):

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=164939

(Чобанов БЛАГОДАРЯ!)

....

Оттук предлагам да започнем войната срещу цялото това беззаконие. Какво целим:

1. Да възстановим природната забележителност "Блатно Кокиче в къмпинг Корал".

2. Да помогнем на окаяната ни държава да си върне земята която шайка мошеници са откраднали и продали на безценица.

3. Да запазим мястото и плажа такива каквито винаги са били. Да възстановим къмпинг Корал.

4. Всички онея да си получат заслуженото.

Как да действаме:

Пригответе се. Съвсем скоро ще имаме дата за първата мащабна ЕКО АКЦИЯ на плажа.

25 май 2010 г, Корал.

Actitivites: 

Comments

Доколкото съм запознат в този край на България тези от община Царево всичките са за затвора. Разграбиха цялата земя по южното Черноморие и унищожиха природата. Тръгнете по крайбрежието по т.н. първа линия - всичко е незаконно - всеки квадратен метър е част от далавера. Всеки - без изключение. Къде си Г-н Премиер и сляп ли си за тея престъпници ??? Ако да - ще се жалваме пред Европа!

Готови сме.Само пишете какво сте намислили и скачаме с вас. Корал е място неповторимо и няма да го оставим. Чудесно е че тук има информация кой и за какво е виновен.

Оглозгахте я тази държавица бе простаци!Оглозгахте я и не ми е ясно как все още има нещо останало.В гроба си никой нищо не е отнесъл.Важното е кои какво оставя след себе си, че да има с какво да го помнят.Когато човек оставя след себе си само мърсотия, той ткака си и остава в паметта на хората - МРЪСНИК без име.

Pages