Ekspedicia na Morovica, 27-28 April, 2-ra chast

Бяха останали много недовършени неща в района и се върнахме на 27-28 Април.Още с пристигането отидохме на пещерата с огъня. Ставри се приготви, но пак ме можа да влезе. След около час с "чукчето" и длетото дупката стана по-широка и Ставритос успя!

Ставри влезе в едно отвесче от 5 метра, след което започва низходяща галерия около 20 метра дълга, която се стеснява и продължава надолу. Духа слабо и има хубави образувания. След това влезе и Кирчо, покопаха малко и излязоха. Пак малка пещера, но има-няма - трябва да проверим. Маркирахме я с бяла боя - номер 1.


Пак се разделихме на 2 групи. Ние тръгнахме към Кировица и платото (Лисец),  а другите начело с Калин отидоха при пещерата с отвеса. След около час изморително ходене подминахме Кировица без да искаме, но се върнахме и намерихме пещерата. Заедно със Ставри и Кирчо я картирахме, а другите от курса просто влязоха в нея. Сложихме номер с бяла боя - номер 2. След това се запътихме към Знамето и дупката която беше намерила Меги. Тя успя да се ориентира в джунглата и скоро се намерихме на входа.


До него имаше може би около няколко кубика извадени камъни по 50/50/50 см ... Беше паднало яко копаене от определено навити иманяри. Отвътре духаше страхотно силно и Ставри бързо влезе в нещо като отвес около 8 метра на класика. След малко чухме че вика и че имало нешо страхотно. Пускайки се надолу около 8 метра се минава през теснина и ..... хахахахаха се вижда светлина в края на тунела .. и след около 15 метра се излиза през един вход висок 8 метра в горната част на венеца на повърхността ... Не можехме да си представим как са се почуствали иманярите преди нас, който са копали поне един месец. Това е номер 3. хахахахаха.


Решихме да се върнем през върха от другата страна и добре че го направихме, защото там някой беще подпалил сухата трева и имаше малък пожар, който почти беше стигнал до гората. Бяхме около 10-на човека и скоро от пожара нищо не остана.


После слязохме надолу към лагера, но не намерихме нищо интересно. Групата от отвесната пещера докладва, че пещерата е около 25 метра дълбока и около 60м. дълга след което задънва.


Оказа се че в разработения мини район не открихме големи пещери, което предполагаме че е обусловено от геологията. Възможно е намирането на още нови пещери, защото терена е труден и голям по площ. Прилагаме карта на района с нанесени входовете на изследваните пещери. Скоро ще публикуваме и карти на пещерите тук.1 Огненица   -10м. 20м;                                    6. Образуванията    20м


2. Кировица (Иманярската)    -20м, 40м          7. Низходящата  -7м


3. Иманяриница (Знамето)     -10, 30м   проходна      8. Гладката   35м


4. Отвесната            -25м , 40м         9. има я във Федерацията 15м


5. няма такава ;)))))))                  10. Леговището       15м


11. Свинската дупка - каза ни за нея овчар - 10 м, не сме ходили.


12. Залата       15м


14. Входа        10м


15. В отвеса     6м, намира се посредата на венеца, слиза се на рапел около 30 метра.


На другият ден направихме на едно дърво остановки и курсистите се учиха с джаджи защото времето беще много лошо. Но следобяд решихме да идем на Ластовица, към 18 часа я намерихме и влязохме вътре. Благодарение на Сашо, който ми обяснява по телефона. Пещерата е много красива и запазена, качихме се в един широк комин около 8 метра, има хубави образувания, и намерихме един отвес -20 метра, където влезе Луке, има стеснение на дъното и продължава, интересно е! Предполагаме че никой не е влизал в този отвес.???


Определено района на Ластовица ми допадна за работа, някъде наоколо се губят водите на р. Вит, който излизат след около 8 километра по права линия от най-големия карстов извор у нас Глава Панега (ср. дебит около 5000л/с). По това което видях в Ластовица си представям само какво може да има около нас. И не само си го представям, но и ви пожелавам да сме заедно като открием новите големи пещери, които ни очакват.


 

Actitivites: