Боснешки открития – (през последните 2 месеца) - Полярния студ - I част

На 26 януари решихме да отидем на Боснек. Денят беше избран след дълго следене на прогнозата за времето. Така наречения от медиите “полярен студ” беше добре дошъл за нас и целите ни.

Срещата ни със Слав и Жоро беше на Овча Купел сутринта в 6.30. Термометъра показваше около -18 градуса и тайно се надявах на Боснек да е малко по-студено.

Към 7.30 подминахме село Боснек и спряхме на първия обект. Идеята на това ходене беше да засечем и отбележим всички известни и неизвестни входове на пещери като се надявахме студа да ни подскаже местоположението на много нови входове за копаене.

Температурата на Боснек беше с около 7-8 градуса по-ниска от тази в София – предполагам че около -24 градуса. Беше страшен студ и въпреки че бяхме много навлечени студа ни пронизваше. На първото място имаше характерен скреж в дупка и излизаше пара. Една много важна моя хипотеза се потвърди, но за това – по-натам.

ice
 

 

Решихме да отидем на пещерата Екстрем и оттам да почнем да обикаляме в посока Духлата района. Обхождахме и засичахме известните входове на пещери и малките дупки от които излизаше пара и които бяха невидими при обикновени условия.


ice2
 
 

 

 

Описвахме входовете с номера, взимахме GPS координатите им и правехме кратко описание за местоположението, преспективите, силата на течението и характера му (топло-студено).

Така постепенно до 18 часа, без никакво спиране, упсяхме да обходим и нанесем целия район от Екстрем до “Дупката под асфалта”.

Статистиката за този подрайон само беше смайваща за мен. Бяха нанесени около 40 входа на известни пещери и още 65 нови, неизвестни обекта от които духаше. Повечето от тях касаят изследването на Духлата. Някой места от които излизаше пара бяха абсолютно необичайни и неочаквани за мен.

 

Данните бяха подредени и вкарани в ГИС-а за района който създаваме и който съдържа всички данни за Боснешкия район в един подреден, лесен за ползване и напълно съвременен вид. Създали сме методика за описание на карстовите райони и я прилагаме според мен много успешно с Боснешкия район. Разбира се тя се различава от досега ползваните приоми при изобразяването на карста, но смятаме че в този подход е бъдещето. В момента в тази насока се трудят някой пещерняци и клубове, но липсата на стройна система и методика, различните мнения, остарелите стандарти, недостъпноста и сложноста на новите методи, според мен, спира развитието в тази насока. Ако някой се интересува от нашата методика или ако смятате че е време да се съберем и дружно да създадем нещо полезно – моля кажете.

 

Денят с полярния студ завърши успешно – следващите седмици започнахме да разкопаваме един по един новите обекти... Следващата събота и неделя, заедно с Ванката, Деси, Меги. Слав, Жоро, Илиян и  Васо разкопахме първите 5 обекта, но успяхме поради различни причини да влезем само по около 4-5 метра в някой от тях. Но разбира се това не ни притесни особено ;) – имаше още достатъчно много входове.

 

ice4
 

 

Тази група извърши почти всичко за което ще стане дума по натам...

 

ice3