Връх Руй -1705 м

Здравейте,


През изминалите почивни дни 5-6.02 една група от клуба отдохме да видим какво става по планините в западните покрайнини, тъй като неставаше за ходене по Рила и Пирин. Целта беше да отдем до село Зелениград и оттам да си изберем цел.


След късно ставане и потегляне от София към 12 часа пристигнахме във въпросното село и веднага тръгнахме към Руй планина, най-високия връх в района - около 1700 метра. Групата се съсътоеше от мен, Виделина, Стефан, Ирена, Митака и Алек, като последния изпълняваше ролята на водач защото имаше най-много изкачвания на въпросния връх.


Над селото влязохме в гората, където имаше доста сняг и трябваше яко да бием пъртина. В началото Митака се справяше чудесно със снегоходките, но след това се отдаде на правене на снимки и аз започнах едно дълго ровене в снега. След излизането от гората последва едно дълго снежно поле където направихме най-якото газене. Над него се изкачихме на билото, а там снега беше хубаво фирнован и изметен от вятъра.


Вятъра се опита да измете и нас оттам ама нали сме упорити и лесно не му се дадохме :) След 30 минутно изкачване стигнахме западния връх, който е малко по-нисък. Тука беше така втровито и толкова студено, че на бегом се изтреляхме до източния връх и още по-бързо се спуснахме надолу. Засъжаление имаше мъгла и не можахме да видим нищо от околните планини с изключение на едно бързо разясняване и появилия се изглед към Стара Планина. Вече в ниското времето спокойно гледахме красивия залез, а Митака направи страхотни снимки.


През ноща температурата падна до -19 и това ни принуди на следващия ден да се размотаваме в района без да ходим до някоя от многото "планини". Алек, Стефан и Виделина отидоха да търсят някаква дупка, а ние с Митака огледахме близките скали, които са доста интересни, но не стават изобщо за катерене защото са много ронливи.


Ами това е. Ето тук http://pics.elaps.net/Rui?page=1 има малко снимки, вижте за какво става въпрос :)