Топля


Една събота с Киреца се бяхме уговорили да отидем на Враца и да открием катерачния сезон. Но както се случва често – петък вечер е време за купони и аз малко се позапих. На другата сутрин изобщо не ми беше до ходене на Враца и се обадих и отказах  уговорката. Тъкмо отново се унесох в сън и телефона звъни:


-        Насето съм, искаш ли да дойдеш на един перспективен обект ?На мен малко ми трябваше и след около 15 минути бях в колата на Насо запътили се да вземем Тони, Жалов и Павката. Тони в последния момент нещо се размекна и не дойде, но останалите в групата бяхме доста пекани така че един ПСС-ар повече или по-малко има ли значение J.


          След около 2 часа път стигнахме до Язовир Сопот и веднага мястото ми хареса- много е красиво. Минахме 10 км по един черен път и стигнахме до река, чиито дебит беше много голям. След един рибарник оставихме колата и продължихме пеша. Павката ни заведе до пещерата Топля. Има два  входа един от който излиза по-горе споменатата река и друг , който представлява самата пещера. Преди години леководолази са влизали във водните части, след около 50 метра са стигнали до доста голяма зала, но незнайно защо са се върнали без да достигнат края. Изворът на реката е доста впечатляващ. Наподобява ждрело с отвесни скали и няколко прага, но изведнъж свършва, а от самата скала извира огромно количество вода.  Полюбувахме се на величествената гледка и продължихме към обектите, които бяха целта на нашето посещение в района. Павката каза че до там се стига за около 30 минути ходене и денивилацията е 50 метра. В последствие се оказа, че се изкачихме за 1час и с 270 м по-високо от извора.


          След извора се изкачват едни скалички (2-ра категория според Жалов), продължава се в ляво от едно дере което в миналото е било корито на река и в него има доста губилища. 1 час здраво ходене,  което доста озори част от групата, е те все пак са пещтерняци, а не туристангели като нас J.  По някое време излязохме над дерето и след около 50 метра стигнахме до първата дупка.


          С най-голям ентусиазъм беше зареден Жалов, той хвърли едни камък вътре, който прелетя около 10 секунди удряйки се в стените и престана да се чува. Първи се намъкна именно той  и започна едно пъхтене, мучене след 30 минути излезе и каза, че има паве което запушва входа , но той не може да го разбие.  За да огледа обстановката в дупката се намъкна Несето, а Павката и Жалов отидоха да разгледат района. За 10-тина минути Насето подкрепян духовно от мен, разби камъка и каза, че надолу има отвес, но е прекалено тясно и той не може да продължи.


Тъй като бях най-слаб решихме да вляза пръв и да огледам обстановката. Проблемът беше, че нямахме въжета (останали незнайно защо в Тони) и трябваше да се връзвам с лентата, с която Насо си тегли колата. С голям зор се натиках в дупката, преминах тесняка и увиснах на едно малко прагче от което продължаваше отвесът. На дъното се виждаше една цепнатина, която беше кам 10 метра дълга и 3 – широка. При хвърляне на камък вътре се чуваше да пада доста време. С още по-голям зор излязох подпомогнат от една скъсана стълбичка. След мен успя да се намъкне и Павката и потвърди моите наблюдения. Без инвертар и въжета нямаше какво да правим тук. Жалов и Павката казаха, че са открили още едно перспективно място, малко по-нагоре по хълма. Отидохме там и започна една борба с паветата на входа. Тук пак се прояви Насето, професионалистът си е професионалист - успя да разбие едно паве, а друго с общи усиля го измъкнахме. ..и се отвори нов вход.


Насето и Павката влязоха и казаха,че има продължение, аз също влязох. Преминаваше се скален праг около 2 м след което галерията продължаваше около 5 и се “кацаш” на един отвес. При хвърляне на камък вътре се чуваше едно доста странно бум – явно има голяма зала там долу.


По разбираеми причини не влязохме и в тази дупка ;).


Бързо събрахме багажа и се отправихме към колата. Имахме големи надежди за откритията, които направихме. На връщане хапнахме на брега на язовира с очи отправени към красивия залез.


          Това е края на първа част. Следва продължение ………… с истинското проникване J.