Най-дълбоките пропасти в света

докаладва АхураМазда: :)


"Украинските пещерняци започнаха спускане към дъното на най-дълбоката пропаст в света, намираща се в турция, в планинския масив Аладагар. Дълбочината на пропастта е повече от два километра.

"Украинските пещерняци започнаха спускане към дъното на най-дълбоката пропаст в света, намираща се в турция, в планинския масив Аладагар. Дълбочината на пропастта е повече от два километра.
В състава на експедицията има спелеолози от Полтава, Харков, Киев, двама британски журналисти, турски учени и специалисти от Института за геологически науки към АН на Украйна. Експедицията се оглавява от 45-годишния полтавски спелеолог, президент на Украинската спелеологическа асоциация Юрий Касян.
Експедицията се провежда в рамките на научния проект "Покоряване на най-дълбоките карстови пропасти в света", разработен от учени от Таврическия национален университет, Института за геологически науки към АН на Украйна и университета Хасетепе, Турция.
Главният лагер на експедицията е установен на височина 3100м."
Горната вестникарска публикация беше разпространена по мрежата в края на миналия месец и накара световната пещерна общественост да стаи дъх и да наостри уши. Чуждестранните форуми бръмнаха, още повече, че на Украинската спелеоасоциация (в сътрудничество с CAVEX) се дължи дълбочината на Вороня в Грузия.
Потенциалът на турският масив Аладагар е впечатляващ. Височина - 3500 - 3800м. Входове и понори има още на 3400 - 3500 м.н.в., но обикновено са затворени от ледени тапи.
Отворените входове са на около 3000 - 3100м.н.в. Денивелацията на хидроложката система действително е над 2км. - извори има на 800 и на 600 м.н.в.

В тази впечатляваща система украинските спелеолози са преминали реално ... 200 метра.
"Най - дълбоката пропаст в света" този път се оказа журналистическа фантазия.

Аз (а предполагам, и вие) пожелавам успех на колегите в преминаването на сакралната граница 2000. И се надявам наистина тя да е в Турция, а не в Мексико или Китай. Сещате се защо.
Actitivites: 

Comments

a tam duha li?:))))))))))))

Zawisi ot glednata tochka baj kaline

Pages