Най-удобната смърт за един делфин

67 часа след като морето изкара очевидно прострелян мъртъв делфин от морето. 2 спетември 2011 година, 13 часа. Европа. България. На плажа седя и играя шах с Ева. Звъни ми телефона.

- Отзад зад плажа, на 10 метра по пътя за селото (Лозенец) в момента с багер изваждат делфина!

Веднага 3-ма човека хващаме фотоапаратите и излитаме към колата. С мръсна газ излизаме от плажа, 2 завоя и оп, полицейския джип и зад него багера на 15-на метра отсрани от пътя на т.н. депо за пръст (тук имаше страхота гора преди няколко години - изсекоха я, обезобразиха мястото и го кръстиха депо за пръст - общината). Излизаме снимаме от не добър ъгъл

- разпознаваме участниците - багериста, офицера от полицията, еколога който е заровил делфина и друг май не видяхме. Има и друг човек с бяла коса. Без свидетели, с багер се отравя/заравя труп който е починал вероятно преди повече от 120 часа, като повече от 60 часа е седял в морето, 16 часа на брега, и около 50 часа под земята!!!

Местиме се с колата по-нагоре за да снимаме картинката отвисоко. Слизаме от колата и започваме да снимаме. Багера вече заравя.

 

Полицейския джип ни е забелязал и тръгва на скорост - вероятно към нас. Късно е обаче - catch me if you can. И ние тръгваме бързо към селото. Връщаме се на мястото след 7-8 минути. Там няма и помен от багер или от полицейски джип, само зее една яма и един насип с пръст - веднага предполагам че са взели делфина за да му правят аутопсия и експертиза. Добре - идеално - нас много ни интересува какво точно се е случило.

Връщаме се на плажа. Отново сме омерзени. Към отношението. След близо 70 часа се сетиха защото се прочетоха във всички вестници...

Идват 2 деца. По-голямото казва:

- Видях един чичко с ръкавици да реже парчета месо от делфина !!!

Замръзнах. Правили са аутопсията там на място и децата са видели всичко това !!! Едното дете е на 9, другото на 6 години!!!

- И всичко беше в кръв, а делфина вече не беше бял а кафяв и черен - допълва по-малкото.

Да чуете това от деца е нещо което вероятно ще помня винаги. Свидетел е и бащата на едното от децата, който се е приближил с колата си за да види какво се случва. Полицая му е преградил пътя, но ясно е видял разрязания делфин върху купчината с пръст.

... Правим анализ - кога са го видели, кога са ми се обадили и всичко друго - дойдоха и барманите които казаха кога са видели багера - и те ходили до селото в този момент. По нашата възстановка, аутопсията до пътя, там на къра (специалното място за погребения посочено на еколога от общината), е продължила не повече от 10 минути.

Публикувам веднага снимката във фейсбуука - към 13.20...

Ами сега остава да чакаме ;)...

Минават няколко часа.

Обаждат ми се от 24 часа. Експертизата била готова, делфина се е бил удавил а следите са от рибарска канджа. Делфинът се заплел в мрежи, удавил се и рибарите за да го махнат от мрежата с 2 канджи??? го наръгали 7-8 пъти в една права редица като забивали канджите през равни разстояния (по-естетическо вероятно?), забележете само от едната страна на делфина и то посредата и в долната част (защо няма същите дупки и от другата страна или отгоре?) и най-накрая го махнали от мрежите. Еми супер ама айде тея рибари дето са били да се покажат и да го потвърдят - щом делфина е бил мъртъв от какво да ги е страх? Как го установиха това удавяне и как разбраха че то е било първото което се е случило - ами ако някой го е застрелял или "наръгал" делфина, той е потънал и преди да умре от огнестрелните рани или от канджите е умрял от удавяне ??? КАК ГО РАЗБРАХТЕ ТОЯ СЦЕНАРИИ "ЕКСПЕРТИ"- ДА НЕ СТЕ БИЛИ ТАМ ???

По-голяма глупост не бях чувал. Замислих се. Колко хитро, плоско и удобно. 2 метров делфин, тежащ 150 килограма да се оплете в мрежа за паламуд и да се удави (ако сам се удави няма престъпление)??? Ами той такава дупка ще остави в тая мрежа, ако въобще отиде до нея. Делфините не са глупави същества - те имат толко интелект, че повярвяйте ми - тази "мрежа" я усещат както ние усещаме като има гръмотевици. И после рибарите да имат канджи който да влизат поне едно 25 см в делфина - защото когато видяхме дупките по тялото, когато морето изкара делфина - си личеше че те са много дълбоки, праволинейни и с нагар, като от изгаряне покрай тях. А полицайте го гледаха това от 10 метра тогава...

Питаха ме вчера известни репортери - Добре де, а защо да лъжат?
Хора откъдете падате? Нали ако е убийство - каквото е - ще трябва една дружина държавни мишки да си подадат оставките веднага ! Кой направи нещо след нашия сигнал ??? Никой. абсолютно никой. Каква е тая аутопсия за 10 минути, след близо 70 часа, там на къра да я гледат малките деца???

На мен ми прилича повече на заличаване на веществени доказателства. Звучи страшно - но на това прилича много повече отколкото на истинско полицейско разледване. Да не говорим че този който е правил аутпосията не е човека дето е трябвало да я направи (по думите на експерт от ИАРА по bTV в новините в 19 часа, 2 спетември) и тази експертиза е толкова валидна колкото и ако вие напишете подобна.

Така че мойте не-уважения, но кои си мислите че правите на глупаци. Целият народ ли???
РАЗБЕРЕТЕ: НА НАРОДА МУ Е ПИСНАЛО ОТ ВАС !!!

Нека министъра на вътрешните работи (пиша ги вече с малки букви) да каже публично това ли е реда за правене на аутопсия и съдебна експертиза, за реагиране на полицията при спешни случай, дали това е нормалното поведение за провеждане на едно разследване за престъпление по Наказателния Кодекс, дали началник на полиция и прокурор е възможно да заявят че смъртта на делфин (с видими рани повече от 6) и съмнение за смърт поради убийство да заявяват че това не е престъпление и не е тяхна отговорност да се занимават с това???

Незнам, но с всеки изминал ден след този случай дЪРЖАВАТА продължава да се излага пред НАРОДА все повече и повече с това че е безсилна.

Вероятно смятате че това за което става дума няма никакво значение. Ще отмине след ден-два-три-пет, не повече.

Бъркате. Това е само началото. А вие продължавайте с изцепките си през това време.

 

написано от Атанас Русев, 03.09.2011 г., плажа Корал

 

Предишни материали по темата:

Как един разстрелян делфин доказа че в България няма институции

Сънят на един разстрелян делфин

Будни ли сме или просто очакваме края?

Actitivites: