Духлата достъпна за всички

http://www.dnes.bg/article.php?id=61222

 

Да бъде предложен идеен проект за експониране на част от пещерата Духлата като туристически обект. Това бе решено на среща в пернишката областна администрация между представители на РИОСВ, природен парк "Витоша", Българската федерация по спелеология, Районно управление на горите и др.

Пещерата е уникална. Тя е най-дългата в България и е една от най-красивите на Балканския полуостров. Дължината й е 18 км, а дълбочината й надхвърля 50 м. Разположена е на 6-7 етажа, има 21 пещерни животински вида и над шест вида прилепи.

Пещерата е подложена на набези и вандалщини, алармира Алексей Жалов - заместник-председател на Българската федерация по спелеология. По думите му върху природната й цялост са нанесени сериозни вреди. Според Жалов желязната врата, с която е бил затворен входът, вече е изцяло разбита и се осъществява нерегулирано проникване от туристически фирми.

Липсата на контрол и регулиран достъп се отразява пагубно върху пещерата, категоричен е Жалов. Вътре вече имало надписи с боя, изхвърлени твърди отпадъци, счупени сталактити и сталагмити.

Пещерата е много опасна, алармира заместник областният управител Иван Стоицев. Той припомни неотдавнашен инцидент, при който три денонощия са били търсени загубили се туристи и случайно били спасени.

В бъдещия идеен проект ще бъде предложена за експониране най-красивата част от "Духлата" - тронните зали. Предвижда се изграждане на информационен център в с. Боснек. Той ще запознава посетителите със забележителностите на Боснешкия карстов район, в който има над 35 пещери.

Проектът ще бъде изготвен по линия на публично-частното партньорство и предложен за финансиране по европейските програми за опазване на околната среда.