Hilti Capping, Cartousche или “метода с капсите”, ЧАНТОРО

Този материал е продиктуван от желанието ми да споделя с хората копаещи и изследващи нови пещери един способ за разбиване на теснини, който според мен е много ефективен, евтин, удобен и най-вече легален.

Преди няколко години Ясен от нашия клуб Екстрем ми изпрати т.н. щека, направена от Pete Hall (един сериозен копач от Англия) специално за нас. Досега обаче не бяхме пробвали този метод, но с връщането си от Англия, Ясен донесе за клуба една нова акумулаторна бормашина. През последните няколко дни разбихме няколко тесняка с този метод, единия от които ни позволи откриването на нов вход на Духлата.

 

Какво е нужно:

 

 1. Ръкавици
 2. Работни очила
 3. Тапи за уши
 4.  шомпълче (дължина 20-40 см)(8мм с резба) шпилка, + малко шомпълче 5-6мм може и дървено,
 5. малко парче килим (30х30см.)
 6. голямо парче килим (50х50см.) х2
 7. Щека – направена от сглобяеми части 2х40см(16мм) и 1х40см(8мм)
 8. Клещи
 9. Чук (1-2 кг)
 10.  Дупка (дължина >= 15 см) 8мм
 11.  Хилти патрончета (черни или червени) (в магазина 100 червени за 34 лева с ДДС)

 

Как се действа:

 

1. Пробийте дупка минимум 15 см дълбока (може и повече), но не повече от 25 см. - ако дупката е твърде плитка може много счупени скали да хвръкнат, ако е много дълбока и неподходящо направена – няма да постигнете нищо - най-много заклещена щека. Дупката се прави с бургия 8 мм, ползваме 4-върха HILTI. Леко уширете дупката с бургията, но не слагайте 9мм бургия!!! Смисъла на метода е всичко да е точно като размер!

2. С малкото шомпълче (4) изчистете дупката.

3. Сложете си работните очила(2) и ръкавиците(1) и тапите за уши(3).

4. Започнете да поставяте внимателно капсите(11) една по една в дупката, с върха напред. Ако сте с червени капси поставете 3, ако сте с черни – 2. Те се поставят като пробивате малкото парче килим(5) с МАЛКОТО шомпълче(4) и внимателно с него избутвате капсата до края на дупката без да натискате много. Внимавайте – 1 на 1000 капси може да гръмне при това – винаги слагайте очила, ръкавици и малко парче килим за предпазване.

5. Сглобете щеката и с нея пробийте голямото парче килим(6) в средата и после малкото(5).

6. Внимателно вкарайте щеката в дупката докато усетите последната вкарана капса.

7. Наместете килимите. (хахаха не ги перете) - трябва да са около скалата която гърмите.

8. Отдалечете се колкото е възможно от мястото. НЕ гледайте към щеката или ако е невъзможно (в тесняк) наведете глава. С едната ръка държите щеката с другата биете с чука!!! Възможно е и отдалечено - правили сме го с метален прът 4м положен върху щеката при гърмене на един блокаж -8м (Дупката при къщата, Боснек), но трябва много точно и внимателно за да не изкривите върха на щеката(по-дълбока дупка)

9. Хванете щеката и я ударете с чука. Няма никакъв откат. Ще чуете гръм ;). Ако има - нещо не правите правилно.

11. Ако не стане нищо завъртете щеката с ръка или с клещите и пак ударете с чука.

12. Ако щеката се заклещи след гърма я освободете с клещите.

10. Скалите ги няма.

 

Ако заряда не гръмне:

 

 1. Не чукайте по-силно и по-силно... това не е като ... Опитайте се да я завъртите малко с клещите/гаечен ключ.
 2. Извадете щеката. Завъртете я малко и пак пробвайте
 3. Установете причината :
  1. Кал и глина върху капсите
  2. Счупена или изкривена щека
  3. Вода в дупката или мокри капси
 4. Носете винаги очилата, ръкавиците и тапите за уши като се занимавате с капсите.
 5. Може да поставите допълнителна капса зад другите ако не искат да гръмнат.
 6. Не чукайте в плитки дупки или в малки камъни - много парченца скала хвърчат.

 

Не правете:

 

1.    

На мокро и водно не става или с малък резултат.

2.    

В много тясно не го правете – по-добре си го разширете.

 

Според мен това е един доста ефективен и най-важното легален метод за нас копачите. Пробвахме и стигнахме до следните резултати...

 

Пробиване на дупка – <1 минута

Зареждане – <1 мин.

Гръм – <1 мин.

Изчистване – <2-3 мин.

 

За около 5-10 минути и по-малко може да постигнете нещо което по никой от другите способи не става.

Силата е като тази на капсулите ако не и по-голяма. Ефективността е същата, опасността е по-малка и най-вече това е легално. Капсуло-детонатор може да поставите и в 40см дупка, но с капсите на 2 по 20 см – ефекта е дори по-голям, по-бърз, по-сигурен.

 

У нас чух от няколко места за неуспешното досега използване на този метод, което според мен се дължи на незнание относно детайлите.  За момента ние сме разбили няколко тесняка така и то напълно успешно и без аварийно. За всички които се интересуват мога да предоставя снимки, размери и пр.  на щеката (то това е най-важното) и всякакви подробности.

 

Благодаря на Ясен и Pete Hall  !

Благодаря също така на Меги, Деси, Ванката, Ясен, Жоро, Слав, Илиян, Васо, Жалов и Магда, Ставри, Тони, Калин, Митака, Киро, Кекси, Росен и други с които споделяхме смеха и копаческите дни през последните месеци и които успяха да проникнат и разгадаят много неизвестни места от карста.

 

 До момента - 12.2010 така сме преминали през тесняци последно по 10-15м дълги, които бяха широки едва 10 см. Като на ден максимално сме гърмели по около 60-80 пъти !!! Нито веднъж не е имало осколки или засядане на щеката или гръмнали неподходящо капси. Гърмели се дестки пъти в тесняци в които едвам лежиш и щеката ти е срещу лицето. Ползваме черни къси капси Hilti - обикновено х2. Досега не ни се е чупил връх на щеката за последните 4 години. Гърмели сме и с полвин дължина щека в тесни и неподходящи места - същото е.

 

 

 

Comments

Sega purvo edno izvinenie, che nyamam kirilitza na tozi kompjut'r.

S Tanata imahme porazs'gjdvahme malko kato kopaehme v Novata, za nai-dobroto naimenuvanie na "ureda" koito Haco e narek'l "shtekata" i stignahme do "udarnik" t'i kato toi e tochno tova, a i zashtoto Tanata napravi analogiyata s or'gjeinite udarnitzi.

 S'shto taka e mnogo vagjno parchetata kilim da b'dat zamenyani chesto megjdu hodeniya, zashtoto dupkite se razshiryvat ot vzriva i ne predpazvat kakto trybva.

 малко опит.

Подобна техника приложихме в предпоследния дънен тесняк в пещ. Камбанките над с. Мугла по време на клубната ни експедиция през 2004 г. И определено методът работи много добре.

Различното при нас беше ударникът - представлява тяло с цилиндрична форма с приблизителни размери - 20 см. фи 9 мм. и дръжка примерно 15 см. фи 30 мм., струговано от цяло парче желязо. Но техниката по същество не се различава.

http://www.promalp.biz

Pages