Боснешки открития – Нов вход към пещерата Духлата !!! - IV част

На 11 март, събота, екипирани доста добре, отидохме пак на Духлата. Първоначално плана беше да преминем новия тесняк в Пепелянката, но докато се разхождахме и чакахме да дойдат Илиян и другите, с Ясен намерихме много интересен нов вход откъдето силно духаше. Другите пристигнаха и доста се амбицираха да копаем на това място.

 
Входовете бяха няколко. Илиян и Жоро копаеха малко над нас, а ние със Слав копаехме на долния. Деси и Ванката копаеха на 2 други за да ги оценят – скоро казаха че нямя нищо интересно. Ясен и Попов стягаха техниката, но след като се оказа че единия вход от тези които щяхме да копаем влиза във входа водещ към Тронните зали решиха да влезат в “Новата пещера”, открита от нас миналата година.(Виж пещерата "Вятъра").

novata1b
 

 

На входа на Илиян и Жоро нещата не вървяха добре и след 3-4 часа го забравихме. В конгломерат бяха споени много големи камъни и след метър вече ставаше невъзможно за копаене.

При нас със Слав нещата изглеждаха по-добре. Имаше дупка и надолу и напред, но беше тясно за работа.

 
По едно време Ясен и Попов излязоха и докладваха че според тях трябва да разбием тесняка на дъното.

Решихме все пак първо да изпробваме новия способ навън. Ясен от 10 години живее в Англия,

Chantoro
Ясен! дайте бормашината!

 

от там донесе за клуба една акумулаторна ударна бормашина BOSCH VRE24,

bormashina
 

 

 

 преди 2 години по негова поръчка и молба един от яките копачи в Англия – Pete Hall, беше направил “щеката” специално за нас.  Методът за разбиване на тесняци или камъни се нарича на запад: Hilti capping, Cartoushe или както ние му викаме “онова с капсите”.  Онова с капсите обаче се оказа невероятен метод и скоро ще напиша точно описание как се ползва и как се прави (разбира се по съветите на англичаните).

capping1
 

 

 

Та гръмнахме 2 пъти навън и се убедихме че е страшно ефективно.

 

capping2 
capping3
 
 

 

Следващата фаза беше Ясен и Жоро да влезат и да опитат да разбият някаква част от тесняка за да ни е по-лесно на следващия ден.

След 2 часа излязоха с мерците цяла нощ да копаем, но ... се върнахме на следващия ден.

 
Този път времето беше ужасно. Духаше доста силен вятър и валеше дъжд. С Ясен бяхме първи и отидох да го заведа до входа на Екстрем. Там бяха отишли хора от Хеликтит с курса и леко бях смаян че 20 човека ще влизат в Екстрем ;). Хехех бяха с прилично чисти гащеризони... заговорихме се с Живко и Яни...

После тръгнахме към Духлата и тук срещнахме Таната. Малко на разходка в Духлата, сам. От дума на дума викам айде Тана и той като разбра за какво става дума – веднага.

Новата пещера( "Вятъра") я открихме миналата година. Първите 15 метра бяха прокопани почти напълно от нас – имаше около 5 см въздух отогоре, който свиреше. Тогава Марио и Сегмента успяха първи да проникнат на около 60 метра навътре и -25м денивелация в красива нова пещера. На края стигнаха до тесняк под който се виждаше основна галерия, но тогава с бормашина и разбиване този тесняк остана непреминат. Отвътре духаше вятър. По моя сметка можеше да се окажем на 10-на метра вдясно от Частите на Губилището и доста по-нагоре от тях. Тъй като това бяха части с еднични галерии се надявах да не попаднем на тях.

Аз разбира се не можах да премина още тогава първия тесняк след първите 15 метра, въпреки че по-голямата част от тях ги бях изкопал собственоръчно, но чаках пещерата да се уголеми, а така и другите да поемат някаква инициатива – щото с мен е лесно ;).

 
Таната и Ясен бяха готови и влязоха. След 10 минути дойдоха Илиян, Жоро, Слав и Деси и те влязоха в пещерата. След 30 минути Илиян излезе – не беше могъл да мине първия тесняк и с него започнахме да обикаляме баира в търсене на входове. Плана беше като се изхаби акумулатора на бормашината да идем да го заредим до селото – става за 20 мннути. След около час навън излезе Таната и каза какво са направили. С 5 гръма по новия метод бяха напълно разширили тясната диаклаза на дъното и той, Слав и ясен бяха проникнали напред, попадайки в Духлата. Под тях точно намерили 2 запалки сложени перпендикулярно и то наскоро, иначе в частите било много чисто и красиво и казаха че според тях са ходили не повече от 2-3 човека. По тяхното описание съдя че сме попаднали в частите на Губилището.

Скоро и другите излязоха и бяха доста изкефени – пещерата беше доста красива, освен това бяха намерили в нея ново продължение водещо нагоре – което определено не беше към Духлата.

 

nagore
 

 

Следващата цел беше новия тесняк на Пеплянката. Отидохме с Илиян до селото и в кръчмата заредихме акумулатора, докато хапвахме по 2 кюфтета, лютеница и бира. Другите ни чакаха в Пепелянката, защото навън имаше ураганен вятър и валеше.

Скоро бяхме при тях и шоуто започна. Ясен и Слав работеха по тесняка – ние им помагахме от предишния.

 

chantoro2
 Chantoro се подготвя...

 

Ставаше доста бързо...

 

slav
 

 

по едно време вече започна да става и смешно. Чува се пробиване от бормашина. След което 2-3 минути пълна тишина (зареждат) след което неистов писък: “Chantoro de la Mutanteeeee” и чук, чук, чук, БААААМММ. и се съдираме от смях. Гръмнахме 6 пъти. Тесняка в началото беше едва 20х20 см. по протежение половин метър.

 

Tesniaka
 

 

за около час и половина го разширихме по новия способ и с адекватното държане на Chantoro....

След което Деси пробва да мине, но не успя съвсем. Направи снимки навътре и излезе от тесняка. Тогава Chantorо, Ясен, успя да премине тесняка но не продължи защото се изискваше изправяне в тясната диаклаза и се съмнявахме че ще може да се върне обратно после в тесняка. За това го оставихме за следващия път.

 

napred
 това се вижда навътре

 

С много смях и веселие излязохме към 19.30, навън бурята продължаваше.

 

Какво постигнахме този ден. Успяхме да свържем Новата пещера с Духлата и така най-дългата пещера в България вече има нов вход.  Успяхме и приложихме много успешно “новия” за България метод с капсите за който ще напиша подробно описание как и как, благодарение на Ясен. Направихме си отново един голям смях.

За статистиката: Входовете на Духлата са следните:

 
Стар Вход на Духлата – съществуващ - отворен

 
Вход 2 – прокопан отвътре навън – отворен в момента – водещ към Лабиринта на Тронните Зали

 
Вход Лисицата – прокопан отвътре навън – затворен в момента – водещ към Новите части

 
Вход Еделвайс 1 – прокопан от нас отвън през 1987 г. – отворен в момента

 
Вход Еделвайс 2 - прокопан от нас отвън през 1987 г. – затворен – водещ в Еделвайс 1.

 
Вход Еделвайс 3 – отворен – много тесен – водещ в Еделвайс 2.

 
Вход Тунела – изкуствено прокопан за осветяване на пещерата - водещ към Лабиринта на Тронните Зали – затворен в момента

 
Новия Вход – отвън пропкопан от нас през 2005 г.  и вчера свързан с Духлата след 60 метра – водещ в Частите на Губилището.